Gjennom aktiv deltakelse har 28 ungdommer fra klasse 6A på Tistedal skole i samarbeid med profesjonelle kunstnere og dyktige pedagoger skapt kunstprosjekter med utgangspunkt i lokale kulturminner fra området rundt Spinneriet i Tistedal. 6.–27. mai og 2.–3. juni avsluttes prosjektet med en utstilling i Scenerommet på Spinneriet.
NåDa er et nasjonalt prosjekt om samtidskunst og kulturarv for ungdom i alderen 12–18 år, som er initiert av Norske Kunstforeninger og gjort mulig gjennom en gave fra Sparebankstiftelsen DNB. Halden Kunstforening er en av 10 foreninger som er valgt ut til å være med. Halden Kunstforening har også mottatt økonomisk støtte til NåDa-Halden fra Halden Kommune, Østfold Fylkeskommune og Sparebank1 Stiftelsen Halden.
Halden Kunstforening er ansvarlig for planleggingen og gjennomføringen av NåDa-Halden. Som samarbeidspartnere har vi valgt kunstnerisk leder/lydkunstner Siri Austeen og pedagogiske ledere Lejla Cirkic og Hanne Røed. I tillegg har kunstner Glenn Marius Skibsted, fotograf Guri Dahl og grafittimaler Dennis Creiser Karlsson deltatt på deler av prosjektet.
Ved å se kulturarven gjennom samtidskunstens blikk, kan man øke bevisstheten om egen kulturell identitet og stedet man bor. Det åpner for refleksjon og diskusjon om tilknytning, historie, samfunn og aktuelle problemstillinger.
Ungdommene som deltar skal få innsikt i kulturminner og samtidskunst, og forståelse for hvordan kunstnere tenker og arbeider.
Siden høsten 2017 har ungdommene fra Tistedal, sammen med kunstnerisk leder/lydkunstner Siri Austeen, undersøkt området rundt Spinneriet gjennom sansetegninger, lydvandringer, registreringsteknikker og lydopptak. Lytteøvelser og sansning kan generere ukjente hendelser og følelser, som igjen kan lede til en kunstnerisk produksjon en ikke forutser. Det er inn i det landskapet Siri Austeen har invitert ungdommene.
Lydopptak i felten
Nesten hele gjengen samlet
Kunstnerisk leder og lydkunstner Siri Austeen
Sanseøvelser
Kan man sanse lyd med annet enn ørene?
En rød tråd fra sansning til broderi på stoff (fra Spinneriet) og videre til linotrykk.
Innfelt: Pedagogisk leder Hanne Røed er en god støttespiller både når man skal brodere og lage linotrykk
Kan lyd være kunst?
Til Halden Arbeiderblads journalist Gunnar Paulsen forteller Ingrid Fratzke Eilsø og Thea Josefine Sandberg at de har lært mye om både byen og spinneriets historie, samarbeid og om kunst:
– Når prosjektet startet trodde vi heller ikke at kunst kunne være lyd, og i begynnelsen var det litt kjedelig for vi måtte jobbe masse med sansene våre. Men etter hvert så vi at man kan bruke sansene og seg selv til å skape kunst, og vi har lært at vi også i kunsten må lære seg å tenke seg om to ganger. Vi tror det kommer til å bli en flott og interessant utstilling.
3 forskjellige lydverk presenteres
I utstillingen vil man kunne opplever tre lydverk som er svært forskjellige. Lydverkene er basert på ungdommenes opptak og eksperiment hvor Austeen har lagt siste hånd på redigeringen.
Det ene er en signallyd som skal varsle når slusene øverst i Tistafossen åpner seg. Det andre er et portrett av fossen og dets iboende vesen, Hydra, presentert i form av en visuell lydinstallasjons med ungdommenes egenproduserte høytalere.
Det tredje er et lytteverk om Spinneriet og landskapet rundt satt inn en ny sammenheng. Det er en spennende reportasje om Da og Nå.
Egenproduserte høyttalere
Pedagogisk leder Lejla Cirkic
Er dette et kulturminne?
Indianere i Tistedal?
Tistedølingene har blitt kalt for indianere og i NåDa-prosjektet er begrepet tatt tilbake. Indianerne er de oppmerksomme som går ut i lokalmiljøet, som observerer og registrerer glemte kulturminner som andre bare går forbi. De beveger seg lydløst, hører og ser det som er (og lager kunst av det). Pedagogisk leder Lejla Cirkic går i tet og 26 lydløse følger etter.
I skogen rundt spinneriet finnes det mange spennende kulturminner i form av bl.a. verktøy, beslag, nagler, hestesko, stoffrester med fine mønstre, bygningsfundament av store stein eller støttemur for vei av slaggblokker fra Cathrineholm jernverk. For at de som kommer etter også skal få mulighet til å oppleve det samme blir historiene gjenfortalt på utstillingen gjennom kunstneriske bearbeidelser.
Utsnitt av støttemur i full størrelse
På utstillingen vises det et felles grafisk arbeid som viser et utsnitt av en støttemur i full størrelse. Det er slaggblokker fra Cathrineholm jernverk som ble benyttet til støttemurer og det gav inspirasjon til flotte linoleumstrykk.
Kunstner Glenn Marius Skibsted helper til å få tanker til å bli skisser og senere overført til lerret
Installasjon av stoff
I forbindelse med NåDa-prosjektet har vi etterlyst gammelt stoff som er produsert på Spinneriet. Avisoppslag i Halden Arbeiderblad gav resultater, og mange tok kontakt for å låne eller donere bort stoff. Gamle skatter er hentet fram fra skap og loft rundt om i Halden, og de innsamlede stoffene skal brukes i en installasjon i NåDa-utstillingen.
Nytt stoffdesign
Det er designet nye stoffer med utgangspunkt i gamle fra Spinneriet. Elevenes interesser, bl.a. mobiler, pc-er og tv-er forenkles til geometriske former som settes sammen til et mønster og danner design påvirket av samtiden. Dette overføres til et stort lerret.
Kunstneren Glenn Marius Skibsted har hjulpet til med tankeprosesser fra blankt lerret, fargeblanding til ferdig design.
Helt nytt design med inspirasjon i stoff fra Spinneriet
Kunstnerisk leder Siri Austeen og prosjektleder Mona Espelien går igjennom lånt og donerte stoff fra Spinneriet
Ordfører Thor Edquist i samtale med deltagerne i urvev-filmen
Engasjert ordfører på besøk under filmopptak
På utstillingen skal også videoen “Urvev” vises. Filmen tar utgangspunkt i tråfigurleken, der man ved hjelp av en tråd og 10 fingre lager ulike figurer. Urveven er re-aktualisert, lekt med og brukt som et tankekart. For hvordan er vi egentlig forbundet med alt liv på kloden? Hva skjer om vi bytter ut en finger med et menneske? Eller et tre? Under produksjon av videoen utgjør hver ungdom en finger, og med et stort tau mellom seg lager de vakre figurer.
Ordfører Thor Edquist besøkte NåDa-prosjektet under filmopptaket. Etter at opptakene var ferdig fortalte ivrige ungdommer om alt de har lært gjennom arbeidet med NåDa-prosjektet.
NåDa med grafittiprosjekt på "taggeveggen" bak den gamle brannstasjonen
Grafitti på "taggeveggen"
Bak den gamle brannstasjonen finner vi Haldens lovlige "taggevegg".
Her har NåDa-prosjektet satt sine spor og sammen med grafittimaler Dennis Creiser Karlssons er spennende grafitti skapt. Med inspirasjon fra kulturminner i Tistedal dukket Tistafossen, Spinneriet, indianerfjær, slaggveggen, Hydra og andre spennende figurer opp. Igjen nå og da, kulturminner gjenskapt med dagens grafittiuttrykk.
Grafitti er ferskvare som varer inntil neste maler kommer og setter sitt preg på "taggeveggen". Så vil du oppleve dette må du være rask.
NåDa-logo
Vår NåDa-logo er designet av Fam Holter, tidligere styremedlem i Halden Kunstforening.
Inspirasjonen er hentet fra det gamle Vikingsymbolet "Skuld's nett". I Norrøn tro ble dette nettet vevd av de tre Nornene, Urd (fortid), Verdande (nåtid) og Skuld (fremtid). Symbolet inneholder formene til alle runene, og symboliserer gjennom det alt som har vært, alt som er og alt som kommer.
Grafittimaler Dennis Creiser Karlsson gir gode råd
Mange gjenkjennelige elementer fra kulturminner i Tistedal. Og enda flere ser du på "taggeveggen"
Artist Book
Helt på tampen av prosjektet legges siste hånd på verket med en utstillingskatalog hvor ungdommene selv har jobbet redaksjonelt med valg av fokus og materiale. Noe er felles og noe er individuelle produserte sider. Dette kalles en Artist Book.
Fotograf Guri Dahl er selv en erfaren billedredaktør og er guide i denne prosessen.
Bøkene vil vises som en del av utstillingen.
Fotograf og billedredaktør Guri Dahl guider ungdommene gjennom prosessen med å lage en bok
Åpningstider utstilling:
Lørdag 26. mai kl. 12 - 16 - Søndag 27. mai kl. 12 - 16
Lørdag 2. juni kl. 12 - 16 - Søndag 3. juni kl. 12 - 16
Sted:
Scenerommet på Spinneriet Fosseveien 14, 1792 Tistedal
Vi gjør oppmerksom på at det er en trapp opp til utstillingslokalet
Halden Kunstforening inviterer også til en spennende historisk vandring i området rundt Spinneriet søndag 27. mai kl 16.00 med Svein Norheim. Kombiner vandringen med et besøk på utstillingen.
Velkommen!
Prosjektet er gjort mulig med støtte fra:
BRANDING
DESIGN