top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHalden Kunstforening

Minneord om Lise Amundsen

Kunstforeningens eneste æresmedlem, Lise Amundsen, er gått bort. Hun var en av Østfolds mest markante kunstnere, og vi er henne evig takknemlig for innsatsen hun har gjort i kunstens tjeneste.

Skulpturene hennes er vist eller innkjøpt mange steder i Norge, og de er også kjent ved utstillinger internasjonalt.

Hun kom fra Kristiansand, med regnet Halden som sin hjemby etter å ha bodd i byen i hele sitt voksne liv. I Kunstforeningen var vi så heldige å ha henne som medlem i mange år.

Lise Amundsen var tilbakeholden i forhold til media, men hun var villig til å vise skulpturene sine på utstillinger i Halden både i regi av Halden Kunstforening, Halden Kulturråd og andre aktører.

To ganger stilte hun ut i Konservativen: I 2008, sammen med andre kunstnere og i 2015 ved byjubileet (Halden 350 år). Da hadde hun seperatutstilling, retrospektiv. Her viste hun sin utvikling fra et klassisk, figurativt uttrykk til det abstrakte. Utstillingen var meget godt besøkt. Hun har også vist skulpturer på Fredriksten festning og i Galleri Bielenberg.

Materialene hun har benyttet til skulpturene er bl.a. bronse, granitt, stål og tre. Lise Amundsen har bidratt til at det er mange vakre og uttrykksfulle skulpturer å glede seg over i Halden, bl.a. ved Tista senter ("Nordens park"), Bakke, Helsehuset, HiØ, Kornsiloen, gml. Svinesundsbrua.

Halden kunstforening eier en av hennes skulpturer. Den har et klassisk uttrykk og har navnet "Mor Maria". Skulpturer er også innkjøpt av private og firmaer.

Lise var generøs, både som medmenneske og som kunstner. Møtte man henne på gata og sa "hei!", fikk man en hyggelig hilsen tilbake; alltid et smilende ansikt og positive ord.

Som kunstner var hun så generøs at hun ville gi bort egne kunstverk til Halden kommune. I HA fra 19. mars 2018 står det: "Kunstner Lise Amundsen ønsker å gi bort egne kunstverk til Halden kommune slik at de blir tatt vare på for ettertida. Hun sa: -Jeg ønsker å gi bort samlingen etter at barn og barnebarn har fått det de kan plassere i sine hjem. Jeg vil gjerne at alt skal være samlet i Halden og ikke forsvinne i en kjeller et eller annet sted.- "

Vi vet at Halden kommune har jobbet med å skape en skulpturpark på plassen foran Kulturhuset. Det var meget trist at Lise ikke fikk oppleve denne!

Vi lyser fred over Lise Amundsens minne!

5 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page